DE ZIEKTE VAN HASHIMOTO EN HAARUITVAL
- lanettegroup
- 17 aug 2023
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 29 mrt

Wat is Hashimoto?
De ziekte van Hashimoto is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie (traag werkende schildklier) in ontwikkelde landen. De aandoening treft voornamelijk vrouwen: de verhouding tussen vrouwen en mannen bedraagt maar liefst 10:1.
Hashimoto is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich richt tegen het eigen lichaam – in dit geval tegen de cellen van de schildklier. In plaats van bescherming te bieden, produceren de immuuncellen antilichamen (anti-TG en anti-TPO) die het schildklierweefsel beschadigen. Bij mensen met Hashimoto kunnen deze antistoffen tot zeer hoge waarden oplopen.
Wie krijgt Hashimoto?
Hashimoto ontstaat bij mensen met een genetische aanleg voor auto-immuunziekten, maar wordt vaak geactiveerd door omgevingsfactoren. Denk hierbij aan:
Chronische of acute stress
Onevenwichtige voeding
Onderliggende aandoeningen
Gebrek aan lichaamsbeweging
Deze factoren kunnen het afweersysteem uit balans brengen, wat leidt tot een aanval op de eigen schildkliercellen.
Wat zijn de symptomen van Hashimoto?
Hashimoto resulteert meestal in een tekort aan schildklierhormonen, die normaal gesproken verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de stofwisseling. In een vroeg stadium kan de ziekte echter ook symptomen van een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) veroorzaken. Dit komt doordat beschadigde schildkliercellen tijdelijk opgeslagen hormonen afgeven aan het bloed.
Typische symptomen van Hashimoto zijn:
Vermoeidheid en slaperigheid
Gewichtstoename
Koude-intolerantie
Sombere stemming of depressie
Droge huid
Menstruatiestoornissen
Broze nagels
Haaruitval
Voor een juiste diagnose zijn zowel bloedonderzoek (TSH, FT4, antistoffen) als een echografie van de schildklier aan te raden.
Waarom veroorzaakt Hashimoto haaruitval?
Bij een slecht gereguleerde schildklieraandoening raakt de levenscyclus van het haar verstoord. Haar groeit normaal in cycli, waarbij de rustfase (telogeen) gevolgd wordt door uitval en de aanmaak van nieuw haar. Bij Hashimoto ontbreekt het de haarfollikels aan voldoende voedingsstoffen en bouwstoffen, waardoor haar dunner wordt of sneller uitvalt.
Daarnaast kan de ziekte invloed hebben op de balans tussen geslachtshormonen, wat leidt tot vormen van androgenetische alopecia. Ook komt bij Hashimoto vaker alopecia areata voor – een andere auto-immuunziekte die pleksgewijze haaruitval veroorzaakt.
Wat kun je doen tegen haaruitval bij Hashimoto?
Het is belangrijk om het probleem holistisch aan te pakken. Haaruitval is een symptoom – niet de oorzaak. Daarom is het essentieel om:
Bloedonderzoek te doen om schildklierwaarden en antistoffen te controleren
Een passende endocrinologische behandeling te volgen
Te zorgen voor een evenwichtige voeding en aangepaste suppletie
Stress te verminderen en te zorgen voor goede slaapgewoonten
De hoofdhuid te laten onderzoeken met een trichoscoop, om het type haarverlies vast te stellen
Samen met een tricholoog of specialist kun je een persoonlijk behandelplan opstellen dat is afgestemd op jouw situatie. Zo herstel je niet alleen de werking van je schildklier, maar werk je ook aan de herstel van gezond, glanzend en vol haar.
Vermoed je dat je haaruitval samenhangt met Hashimoto? Laat je begeleiden door een specialist of maak een afspraak bij HairDoctors voor een uitgebreid trichologisch onderzoek.
Bronnen
Pyzik, A. et al. Immune Disorders in Hashimoto's Thyroiditis: What Do We Know So Far? Journal of Immunology Research, 2015. DOI: 10.1155/2015/979167
Perros, P. et al. Hair Loss and Thyroid Disease.
Vincent, M. & Krishnan, Y. A Descriptive Study of Alopecia Patterns and Their Relation to Thyroid Dysfunction. International Journal of Trichology, 2013. DOI: 10.4103/0974-7753.114701
Comments